SOCIETATE CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ – DEBUTANT (SRL-D) GHID PRACTIC INIȚIEREA SRL DEBUTANT

Pentru a fi socotit întreprinzător debutant o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții.

  1. Vârsta: nu a implinit încă 35 de ani
  2. 2. Nu a mai deținut și nu deține calitatea de acționar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spațiul Economic European
  3. Înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii nr. 31/1990 și ale ordonaței de urgență nr. 6/2011.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, persoana care va cere înființarea unui SRL – Debutant va fi scutită de plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerțului. Economia este destul de importantă. În primul rând, nu vei plăti cei 64 de lei necesari pentru rezervarea de denumire. Apoi, cel mai important, nu vei plăti cei 600 de lei pentru taxa de înființare a SRL-ului.

Dacă o persoană eligibilă vrea să aibă și alți asociați la înființarea SRL – Debutant, aceștia trebuie să îndeplinească la rândul lor toate condițiile (sub 35 de ani, e prima lor firmă etc). Pașii de urmat pentru înființare sunt asemănători cu cei necesari pentru înființarea unui SRL normal, mai puțin plata taxelor către Registrul Comerțului.

După înființare, proprietarul va beneficia de câteva mari avantaje. Cel mai important este că va fi scutit de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată.

Firma nu mai e socotită SRL – Debutant după trecerea a trei ani de la înființare

Proprietarul nu va mai beneficia de calitatea de întreprinzător debutant (firma nu va mai figura ca SRL – Debutant) în următoarele situații: la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării sau la atingerea unei cifre anuale de afaceri de 500.000 de euro sau mai mult.

În plus, proprietarii de SRL – debutant pot aplica pentru un program de susținere a afaceriștilor tineri, derulat de statul român. Programul a funcționat în 2011, când câteva sute de tineri au primit de la statul român un ajutor nerambursabil de 10.000 de euro.

Șansă de finanțare pentru proprietarii de SRL – debutant: 10.000 de euro de la stat

Atenție, acești bani nu se acordă dacă întreprinzătorul beneficiază de altă finanțare europeană pentru afacerea sa. Cei 10.000 de euro trebuie să fie singura finanțare din fonduri nerambursabile.

Programul funcționează astfel: doritorul propune un plan de afacere; investiția necesară proiectului, sumă trecută în plan, este împărțită între stat și doritor (doritorul vine cu jumătate, statul cu jumătate, numai că statul nu poate da mai mult de 10.000 de euro). Astfel, dacă afacerea poate fi inițiată cu 20.000 de euro, doritorul vine cu 10.000, statul cu 10.000. Dacă este nevoie de suma de 50.000 de euro, de exemplu, doritorul vine cu 40.000, iar statul cu 10.000. Proiectul este pus în aplicare de Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Tratamentul fiscal și contabil aplicabil este același cu cel de la SRL-ul comun.

 

 

Leave a Reply

Emailul si datele tale nu vor fi publicate. Required fields are marked *
Intrebarile si comentariile sunt moderate si vor fi publicate doar dupa ce au fost aprobate de un administrator